Ο έλεγχος των αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης IgG και IgA δεν εκτελείται πλέον από τη Διαγνωστική Αθηνών.
Για τον έλεγχο της δυσανεξίας στη γλουτένη και την κοιλιοκάκη χρησιμοποιούμε νεότερα αντιδραστήρια που ανιχνεύουν τα IgG και IgA αντισώματα έναντι της απαμινωμένης γλιαδίνης (DGP).
Παρακαλούμε μεταβείτε στις εξετάσεις: Απαμινωμένης Γλιαδίνης (DGP), Αντισώματα IgG και IgA
Η γλιαδίνη είναι τμήμα της πρωτεΐνης γλουτένης που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Τα αντισώματα έναντι της γλιαδίνης, γνωστά επίσης και ως αντιγλιαδινικά αντισώματα, δημιουργούνται σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα που εκτίθενται στη γλουτένη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η ανίχνευση των αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης είναι μία από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση της κοιλιοκάκης και των άλλων ευαισθησιών στη γλουτένη. Η αναζήτηση των αντιγλιαδινικών αντισωμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκλειστεί η κοιλιοκάκη σε ασθενείς με αναιμία ή κοιλιακό άλγος ή στα πλαίσια διερεύνησης διαφόρων αλλεργιών. Τυπικά, μετρούνται τόσο τα IgA όσο και τα IgG αντιγλιαδινικά αντισώματα.
Η παρουσία άλλων παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η νόσος του Crohn, μπορεί ορισμένες φορές να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.