Ο Έλεγχος των Λιποδιαλυτών Βιταμινών περιλαμβάνει τον έλεγχο των βιταμινών Α (β-καροτένιο και ρετινόλη), D, Ε (α- και γ-τοκοφερόλη) και της βιταμίνης Κ1 και Κ2 και αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για μια πλήρη και απόλυτη αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης του οργανισμού.
Ποιοι πρέπει να κάνουν τον Έλεγχο των Λιποδιαλύτών Βιταμινών;
Όσοι έχουν συμπτώματα, σημεία ή εργαστηριακά ευρήματα που υποδηλώνουν έλλειψη κάποιων βιταμινών
- Διαταραχές στο δέρμα και τους βλεννογόνους και ιδιαίτερα βλάβες στις γωνίες του στόματος (γωνιαία χειλίτιδα)
- Ερυθρότητα προσώπου
- Κόκκινα ή λευκά σπυράκια όπως αυτά της ακμής
- Τριχόπτωση, αλωπεκία, ευθραυστότητα τριχών και νυχιών
- Διαταραχές από το νευρικό σύστημα (παραισθησίες, μουδιάσματα, ευερεθιστότητα, άνοια, αμνησία)
- Αναιμία, αύξηση ομοκυστεϊνης
Όσοι βρίσκονται σε κίνδυνο για έλλειψη βιταμινών
- Χειρουργικές επεμβάσεις γαστρεντερικού
- Κοιλιοκάκη
- Φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου (Ν. Crohn και Ελκώδη κολίτιδα)
- Αλκοολισμός
- Κακή θρέψη
- Υποσιτισμός
- Μη ισορροπημένη διατροφή
- Ακραίες δίαιτες
- Εγκυμοσύνη, γαλουχία
- Έντονη σωματική άσκηση
Όσοι χρησιμοποιούν συστηματικά συμπληρώματα διατροφής
Περισσότερες πληροφορίες
Η βιταμίνη Α αποτελεί πολύ σημαντικό συστατικό, απαραίτητο για την καλή λειτουργία της όρασης, την υγεία των βλεννογόνων και του δέρματος, την παραγωγή σπερματοζωαρίων και ωαρίων, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη, την κυτταρική διαίρεση, το μεταβολισμό των οστών, την αντιοξειδωτική άμυνα και την πρόληψη του καρκίνου. Τα συμπτώματα και σημεία που υποδηλώνουν ανεπάρκεια της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν: δυσκολίες στην όραση ιδαίτερα τη νύχτα, μελανιές στο δέρμα, ακμή και ξηροδερμία, μειωμένη αντίσταση στις ασθένειες, κακή ανάπτυξη. Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα αυγά και τα ψάρια.
Το β-καροτένιο είναι ένα λιποδιαλυτό μικροθρεπτικό συστατικό που είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α. Ως εκ τούτου, η έλλειψη ή η μείωση του β-καροτένιου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της βιταμίνης Α. Το β-καροτένιο είναι η μορφή της βιταμίνης Α που προέρχεται από φυτικές πηγές (πράσινα ή πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα). Το σώμα μετατρέπει το β-καροτένιο σε βιταμίνη Α, εάν ο θυρεοειδής λειτουργεί φυσιολογικά και ο ασθενής δεν έχει διαβήτη.
Η βιταμίνη D μπορεί να ταξινομηθεί σε δύο οικογένειες, την εργοκαλσιφερόλη (D2) και τη χολοκαλσιφερόλη (D3). Και οι δυο μαζί ονομάζονται καλσιφερόλη. Η χολοκαλσιφερόλη παράγεται στο δέρμα κατά την έκθεση στο ηλιακό φως. Η κύρια λειτουργία της βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζεται με την απορρόφηση, τη μεταφορά, την απόθεση και τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Εξαιρετική πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Άλλες πηγές της βιταμίνης D είναι το βούτυρο, τα αυγά, το γάλα, το μουρουνέλαιο και τα ψάρια.
Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό για τους ιστούς, βοηθώντας στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και την προστασία των κυττάρων. Οι βιταμίνη Ε βρίσκεται κυρίως σε δυο μορφές. Την περισσότερο δραστική α-τοκοφερόλη που βρίσκεται στην ευρωπαϊκή διατροφή όπου οι κύριες διατροφικές πηγές είναι το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο και η γ-τοκοφερόλη που είναι η πιο κοινή μορφή στην αμερικανική διατροφή εξαιτίας της υψηλότερης πρόσληψης σογιέλαιου και αραβοσιτέλαιου.
Η Βιταμίνη Κ αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα για τη σύνθεση των παραγόντων πήξης του αίματος καθώς και πρωτεϊνών των οστών, των χόνδρων και των αγγείων. Η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης Κ στον οργανισμό είναι η βιταμίνη Κ1 (φυλλοκινόνη ή φυτομεναδιόνη) που προέρχεται από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα φυτικά έλαια και η βιταμίνη Κ2 (μενακινόνη) η οποία προέρχεται από τη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου. Η συνθετική βιταμίνη Κ3 (μεναδιόνη) έχει τοξικές δράσεις.