Η θρεονίνη είναι ένα αμινοξύ σημαντικό συστατικό στο σχηματισμό πρωτεϊνών, κολλαγόνου, ελαστίνης (πρωτεΐνης του συνδετικού ιστού) και του σμάλτου των δοντιών. Είναι επίσης σημαντικό για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και την υγεία του νευρικού συστήματος. Η θρεονίνη βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας των πρωτεϊνών στο σώμα και στη λειτουργία του ήπατος, το μεταβολισμό και την αφομοίωση. Η μέτρηση της θρεονίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.
Περισσότερες Πληροφορίες
Η θρεονίνη (Thr/T) είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τους ανθρώπους. Βρίσκεται κυρίως στα αυγά, το γάλα, το τυρί cottage, τη ζελατίνη, τα ψάρια, τα πουλερικά, σε προϊόντα κρέατος, τις φακές, τα μαύρα φασόλια, τη βύνη και το σουσάμι. Η έλλειψη θρεονίνης είναι συχνότερη σε αυστηρά χορτοφάγους. Η θρεονίνη είναι ένα σημαντικό αμινοξύ και συμμετέχει στο σχηματισμό πολλών πρωτεϊνών, όπως στο σμάλτο των δοντιών, το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Η θρεονίνη βοηθάει στην διατήρηση ισχυρών και ελαστικών των συνδετικών ιστών και των μυών σε όλο το σώμα συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, όπου βρίσκεται σε σημαντικές ποσότητες. Βοηθά επίσης στην κατασκευή ισχυρών οστών και του σμάλτου των δοντιών και μπορεί να επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων ή την αποκατάσταση από τραυματισμούς. Η θρεονίνη αποτελεί σημαντικό αμινοξύ για το νευρικό σύστημα και διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των πορφυρινών και στον μεταβολισμό του λίπους αποτρέποντας την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ (μαζί με το ασπαρτικό οξύ και τη μεθειονίνη).
Η σοβαρή ανεπάρκεια της θρεονίνης, μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές δυσλειτουργίες . Η θρεονίνη λειτουργεί επίσης ως ανοσοδιεγερτικό που προάγει την ανάπτυξη του θύμου αδένα ενώ μπορεί επίσης να προάγει τις αμυντικές λειτουργίες των κυττάρων. Η θρεονίνη έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της εκ γενετής σπαστικότητας και τη σκλήρυνσης κατά πλάκας σε δόση 1 γραμμάριο ημερησίως. Η περιεκτικότητα σε θρεονίνη των περισσότερων βρεφικών παρασκευασμάτων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι περίπου 20% υψηλότερη από τη συγκέντρωση θρεονίνης στο ανθρώπινο γάλα. Λόγω αυτής της υψηλής περιεκτικότητας σε θρεονίνη, οι συγκεντρώσεις της στο πλάσμα είναι έως και διπλάσιες σε πρόωρα βρέφη που τρέφονται με βρεφικό γάλα, παρά σε βρέφη που τρέφονται με ανθρώπινο γάλα. Ο καταβολισμός της θρεονίνης φαίνεται ότι γίνεται πρωτίστως (70-80%) από το ένζυμο αφυδρογονάσης της θρεονίνης που οξειδώνει τη θρεονίνη σε 2-αμινο-3-οξοβουτυρικό εστέρα που σχηματίζει τελικά γλυκίνη και ακετυλo-CoA, ενώ το ένζυμο αφυδρογονάση της θρεονίνης που καταβολίζει την θρεονίνη προς 2-οξοβουτυρικό άλας και αμμωνία, είναι λιγότερο δραστική. Η αύξηση των συγκεντρώσεων της θρεονίνης στο πλάσμα οδηγεί στη συσσώρευση θρεονίνης και γλυκίνης στον εγκέφαλο. Η συσσώρευση αυτή επηρεάζει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών που μπορεί να έχει συνέπειες για την ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της πρώιμης βρεφικής ζωής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική πρόσληψη θρεονίνης κατά τη διάρκεια της βρεφικής διατροφής.
Τα συμπτώματα της έλλειψης θρεονίνης περιλαμβάνουν συναισθηματικές διαταραχές, σύγχυση, δυσκολία στην πέψη και λιπώδη διήθηση του ήπατος. Η λήψη συμπληρωμάτων θρεονίνης είναι πολύ χρήσιμη σε εντερικές διαταραχές και δυσπεψία, ενώ έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί στον έλεγχο του στρες και της ήπιας κατάθλιψης. Η θρεονίνη διατίθεται σε συμπληρώματα όπως σε πρωτεΐνη σε σκόνη και δισκία αμινοξέων. Η τυπική δόση είναι μεταξύ 100 και 500 mg την ημέρα. Η υπέρβαση των συνιστώμενων δόσεων θρεονίνης μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του ήπατος και να προκαλέσει το σχηματισμό αυξημένων συγκεντρώσεων ουρίας και της τοξικής αμμωνίας.