Η ισολευκίνη ανήκει στην ομάδα των αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAAs) που χρειάζονται για τη διατήρηση, επούλωση και επιδιόρθωση του μυϊκού ιστού, του δέρματος και των οστών. Η ισολευκίνη είναι απαραίτητη για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης και βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και στη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας. Η μέτρηση της θρεονίνης περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.
Περισσότερες πληροφορίες
Η ισολευκίνη (Ile/I), γνωστή και ως L-ισολευκίνη, είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και πρέπει να προσληφθεί μέσω των τροφών. Η ισολευκίνη ανήκει στην ομάδα των υδρόφοβων αμινοξέων.
Η ισολευκίνη συμμετέχει στη διαδικασία αποκατάστασης των μυών μετά την άσκηση. Η ισολευκίνη είναι μέρος του γενετικού κώδικα και είναι απαραίτητο αμινοξύ του μυϊκού ιστού. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ισολευκίνης μπορεί να αυξήσει την αθλητική απόδοση έως και 33% διατηρώντας ίδιο το επίπεδο άσκησης όπως πριν.
Επιπλέον, η ισολευκίνη χρησιμοποιείται για την προώθηση της παραγωγής γλυκόζης για την παροχή άμεσης ενέργειας στον οργανισμό, έτσι ώστε ο οργανισμός να αισθάνεται λιγότερο κουρασμένος κατά την άσκηση και το σάκχαρο στο αίμα να διατηρείται σταθερό. Αν και δεν είναι σε θέση να δράσει τόσο πολύ όσο η λευκίνη, η ισολευκίνη έχει επίσης ως αποτέλεσμα την προώθηση της οικοδόμησης μυών λόγω της ικανότητάς της να διεγείρει την ανάπτυξη αυξητικών ορμονών. Η ισολευκίνη απαιτείται για το σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης. Επιπλέον, η ισολευκίνη επηρεάζει την πήξη του αίματος και προστατεύει το σώμα από τον κίνδυνο μόλυνσης του τραύματος μετά την άσκηση, μια πολύ χρήσιμη διαδικασία για την υποστήριξη των μυών. Η ισολευκίνη είναι ένα πολύ απαραίτητο αμινοξύ για αθλητές και άτομα που ασκούνται συχνά. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας L-ισολευκίνης βοηθά τους αθλητές και τα άτομα που ασκούνται τακτικά να αποτρέψουν τη φθορά του μυϊκού ιστού κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η L-ισολευκίνη ενισχύει τη δύναμη και την αντοχή καθώς και επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μετά την άσκηση. Η L-ισολευκίνη, η L-λευκίνη και η L-βαλίνη συνεργάζονται για να συνθέσουν το ένα τρίτο της πρωτεΐνης στον μυϊκό ιστό.
Η ισολευκίνη βοηθάει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η ανεπάρκεια ισολευκίνης μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, με συμπτώματα όπως πείνα και ζάλη. Μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρολογικά και γνωστικά προβλήματα συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης. Οι ενήλικες χρειάζονται περίπου 20 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισολευκίνη περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, το χοιρινό, το ψάρι, το τόφου, τα γαλακτοκομικά, τα φασόλια, τις φακές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα λαχανικά όπως τα μπιζέλια.