Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη - Δυσανεξία στη Γλουτένη

Η κοιλιοκάκη (ή δυσανεξία στη γλουτένη ή εντεροπάθεια από γλουτένη) είναι μία ανοσολογική αντίδραση εναντίον της γλουτένης, μια πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Σε ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί ανοσολογική αντίδραση στο λεπτό έντερο, η οποία με την πάροδο του χρόνου, δημιουργεί τελικά φλεγμονή που καταστρέφει το επιθήλιο του λεπτού εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών (δυσαπορρόφηση). Η εντερική βλάβη μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, φουσκώματα και ενίοτε διάρροια. Στα παιδιά, η δυσαπορρόφηση μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη. Ο ερεθισμός του εντέρου μπορεί να προκαλέσει πόνο, ειδικά μετά το φαγητό.

Share it