URL path: Αρχική σελίδα // Γλουταμινικό Οξύ

Γλουταμινικό Οξύ

Αίμα, Ούρα
0€

Το γλουταμινικό οξύ συντίθεται από αρκετά αμινοξέα και όταν μια αμινομάδα προστίθεται στο γλουταμινικό οξύ, σχηματίζει το σημαντικό αμινοξύ γλουταμίνη. Το γλουταμινικό οξύ είναι ένα από τα δύο αμινοξέα που έχουν καθαρό αρνητικό φορτίο, καθιστώντας το ένα πολύ πολικό μόριο. Το γλουταμινικό οξύ έχει συνδεθεί με επιληπτικές κρίσεις, είναι νευροδιαβιβαστής, είναι σημαντικός στον μεταβολισμό των σακχάρων και των λιπών και βοηθά στη μεταφορά του καλίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Το γλουταμινικό οξύ υπάρχει σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων και είναι υπεύθυνο για μία από τις πέντε βασικές γεύσεις της ανθρώπινης αίσθησης της γεύσης (umami). Το γλουταμινικό οξύ χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσθετο τροφίμων και ως ενισχυτικό γεύσης με τη μορφή άλατος, γλουταμινικό μονονάτριο (MSG).

Η μέτρηση του γλουταμινικού οξέος περιλαμβάνεται στον έλεγχο των Αμινοξέων Πλάσματος και των Αμινοξέων Ούρων μαζί με άλλα 23 αμινοξέα.

Δείτε επίσης Νευροδιαβιβαστές.

Περισσότερες Πληροφορίες

Το γλουταμινικό οξύ (Glu/E), γνωστό και ως γλουταμικό οξύ, είναι ένα αμινοξύ με διάφορους βιολογικούς ρόλους στο ανθρώπινο σώμα.

Σύνθεση πρωτεϊνών: Το γλουταμινικό οξύ είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για τη σύνθεση πρωτεϊνών. Ενσωματώνεται σε πρωτεΐνες με βάση συγκεκριμένες γενετικές οδηγίες.

Νευροδιαβιβαστής: Το γλουταμινικό οξύ είναι ο πιο άφθονος νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπου παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Είναι υπεύθυνο για τη διευκόλυνση της μετάδοσης των νευρικών ερεθισμάτων και για την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων.

Μεταβολισμός: Το γλουταμινικό οξύ συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και άλλων αμινοξέων. Βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνθεση άλλων αμινοξέων, όπως η προλίνη και η αργινίνη.

Αντιοξειδωτικό: Το γλουταμινικό οξύ έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Το γλουταμινικό οξύ παίζει ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας στην τόνωση της παραγωγής αντισωμάτων και υποστηρίζοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οξινοβασική ισορροπία: Το γλουταμινικό οξύ αποτελεί ένα συστατικό του ρυθμιστικού συστήματος του σώματος, το οποίο βοηθά στη διατήρηση της σωστής ισορροπίας του pH στο αίμα και σε άλλα βιολογικά υγρά.

Συνολικά, το γλουταμινικό οξύ είναι ένα σημαντικό αμινοξύ με πολλαπλούς ρόλους στο σώμα. Οι λειτουργίες του κυμαίνονται από την υποστήριξη της ανάπτυξης και της λειτουργίας των νευρικών κυττάρων έως τη συμβολή στο ανοσοποιητικό σύστημα και τον μεταβολισμό του σώματος.

Το γλουταμινικό οξύ βρίσκεται σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, τόσο φυτικής όσο και ζωικής προέλευσης. Μερικές από τις καλύτερες διατροφικές πηγές γλουταμινικού οξέος περιλαμβάνουν:

Κρέας και πουλερικά: Το βοδινό, το χοιρινό, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλές πηγές γλουταμινικού οξέος.

Θαλασσινά: Τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκια είναι όλα πλούσια σε γλουταμικό οξύ.

Γαλακτοκομικά προϊόντα: Το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι είναι όλα καλές πηγές γλουταμινικού οξέος.

Λαχανικά: Οι ντομάτες, τα μανιτάρια, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι όλα λαχανικά που περιέχουν γλουταμινικό οξύ.

Δημητριακά: Το σιτάρι, η βρώμη και το καλαμπόκι είναι όλα πλούσια σε γλουταμικό οξύ.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι είναι όλα καλές πηγές γλουταμινικού οξέος.

Εκτός από τις φυσιολογικές του λειτουργίες, το γλουταμινικό οξύ χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων ως ενισχυτικό γεύσης λόγω της ικανότητάς του να ενισχύει την αλμυρή γεύση των τροφίμων. Χρησιμοποιείται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως σούπες, σνακ και καρυκεύματα και είναι κοινώς γνωστό ως γλουταμινικό μονονάτριο (MSG).

Ενώ το γλουταμινικό οξύ θεωρείται γενικά ασφαλές στην κατανάλωση, μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ευαίσθητοι και να εμφανίσουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, εξάψεις και εφίδρωση. Ωστόσο, φαίνεται ότι η κατανάλωση γλουταμινικού οξέος σε μέτριες ποσότητες δεν είναι επιβλαβής για τους περισσότερους ανθρώπους.

Επιπρόσθετες πληροφορίες
Δείγμα Αίμα, Ούρα
Διαδικασία ολοκλήρωσης εξέτασης
Βήμα 1

Αγοράστε την εξέταση που θέλετε online

Επιλέξτε την εξέταση που θέλετε να κάνετε μέσα από το πιο ολοκληρωμένο φάσμα Εξετάσεων Προληπτικής και Λειτουργικής Ιατρικής και αγοράστε την online.

Βήμα 2

Συλλογή δείγματος

Σας στέλνουμε την πιστοποιημένη συσκευασία - κιτ συλλογής δείγματος, για να συλλέξετε το δείγμα σας, πάντα με βάση τις οδηγίες χρήσης που βρίσκονται εσώκλειστες στη συσκευασία.

Βήμα 3

Μας στέλνετε το δείγμα σας

Όταν συλλέξετε το δείγμα σας, τοποθετείστε το στην προπληρωμένη συσκευασία αποστολής, τηλεφωνήστε στην εταιρεία courier και στείλτε το στο πιστοποιημένο εργαστήριο μας.

Βήμα 4

Λήψη αποτελεσμάτων εξέτασης

Κατεβάστε τα αποτελέσματα της εξέτασης σας εύκολα και με ασφάλεια οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, κάνοντας σύνδεση στον προσωπικό σας λογαριασμό.

Βήμα 1

Κλείστε ραντεβού και αγοράστε την εξέταση online

Επιλέξτε από όλο το φάσμα των εξετάσεων Πρόληψης, Ανδρολογίας και Διαγνωστικών, κλείστε ραντεβού σε πραγματικό χρόνο και αγοράστε την online.

Βήμα 2

Λήψη δείγματος

Επισκεφθείτε το πιστοποιημένο εργαστήριο της Διαγνωστικής Αθηνών την ημέρα και ώρα που έχετε επιλέξει, για τη διενέργεια της δειγματοληψίας.

Βήμα 3

Λήψη αποτελεσμάτων εξέτασης

Κατεβάστε τα αποτελέσματα της εξέτασης σας εύκολα και με ασφάλεια οποιαδήποτε στιγμή θέλετε, κάνοντας σύνδεση στον προσωπικό σας λογαριασμό.

Share it