Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια κατάσταση στην οποία το οξύ του στομάχου ρέει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμό και φλεγμονή. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν καύσο (καούρα) και παλινδρόμηση. Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, φάρμακα και σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και την πρόληψη επιπλοκών όπως η οισοφαγίτιδα ή ο οισοφάγος Barrett. Η εκτίμηση του Πολυγονιδιακού Δείκτη Κινδύνου για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση βασίζεται στην εξέταση 85 γονιδιακών πολυμορφισμών.
Ο γενετικός έλεγχος για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση περιλαμβάνεται μαζί με 14 ακόμα νοσήματα στον Γενετικό Έλεγχο των Νοσημάτων του Γαστρεντερικού, Πολυγονιδιακός Δείκτης Κινδύνου.
Αιτίες και μη γενετικοί παράγοντες κινδύνου
Η κύρια αιτία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι η δυσλειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, ενός δακτυλίου μυϊκών ινών που συνδέει το στομάχι με τον οισοφάγο και εμποδίζει την άνοδο των γαστρικών υγρών. Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, υπάρχει μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο:
- Κατανάλωση αλκοόλ
- Κάπνισμα
- Παρουσία διαφραγματοκήλης
- Παχυσαρκία και αυξημένο βάρος
- Εγκυμοσύνη
- Σκληρόδερμα, μια αυτοάνοση νόσος του συνδετικού ιστού
- Ξάπλωμα στο κρεβάτι αμέσως μετά τη λήψη τροφής
- Συχνή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά ή σάκχαρα
Συμπτώματα
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
- Αίσθημα καύσου στο στήθος που είναι συνήθως πιο έντονο μετά την κατάποση τροφής και χειρότερο πριν τον ύπνο
- Αντίστροφη ροή όξινου υγρού στην ανώτερη γαστρεντερική οδό
- Πόνος στο στήθος ή στην άνω κοιλιακή χώρα
- Δυσφαγία, δυσκολία στην κατάποση
- Αίσθηση κόμπου στο λαιμό
- Χρόνιος βήχας
- Λαρυγγίτιδα
Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της εμφάνισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και την ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων της είναι η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου. Αυτό περιλαμβάνει διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και τακτική σωματική άσκηση, αποφυγή καπνού και αλκοόλ, μείωση της πρόσληψης λιπαρών τροφών (ειδικά τη νύχτα), ορθολογική χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αναμονή εύλογου χρόνου μεταξύ φαγητού και ύπνου. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανταποκρίνονται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και στα φάρμακα.